Пт, 29 Мар 2024, 08:36:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа

3 жовтня 2005 року за ініціативою колишнього ректора університету, професора Дмитра Івановича Мазоренко та першого проректора університету, нині виконуючого

обов’язки ректора Університету, д.т.н., академіка Леоніда Миколайовича Тіщенко було створено кафедру технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції (нинішня офіційна назва – кафедра технологій переробних і харчових виробництв).

Кафедра ввійшла до складу факультету переробки та зберігання сільськогосподарської продукції (нині – Навчально-наукового інституту переробних і харчових виробництв – ННІ ПХВ), який розташовано у будівлі за проектом академіка Бекетова О.М. Раніше в цьому будинку знаходились Вищі жіночі курси.

Шаніна (Сафонова) Ольга Миколаївна
Шаніна Ольга Миколаївна та Фоміна Ірина Миколаївна зі студентами групи 55-ТЗ після захисту дипломних проектів, 2010 рік
Теймурова Анжеліка Тагирівна зі студентами групи 35-ТЗ на святкуванні Дня Технолога, 2010 рік
Кафедра на відпочинку, 2012 рік
Склад кафедри,  
2014 рік
Будівля за проектом О.М. Бекетова, в якій розташовано кафедру
Склад кафедри, 2007 рік
Боровікова Наталія Олексіївна з групою 55-ТЗ, 2010 рік
Дебют першокурсника, 2011 рік
Гавриш Тетяна Володимирівна та Боровікова Наталія Олексіївна готуються до святкування Масляної, 2013 рік
Новий 2010 рік
Кафедра на відпочинку, 2015 рік

Керівництво кафедрою було доручено на той час к.т.н., доценту САФОНОВІЙ Ользі Миколаївні, нині д.т.н., професору ШАНІНІЙ Ользі Миколаївні.

За час існування рішенням Державної акредитаційної комісії та наказом Міністерства освіти України кафедру було акредитовано за IV рівнем з правом проведення освітянської діяльності на рівні кваліфікаційних вимог бакалавра, спеціаліста та магістра.

Для співробітників кафедри було виділені окремі приміщення. Ще зовсім молода кафедра налічувала в своєму складі 3 викладача, з яких було 2 доценти – САФОНОВА Ольга Миколаївна та ФОМІНА Ірина Миколаївна та 1 асистент – ГАВРИШ Тетяна Володимирівна. Протягом років чисельність співробітників стрімко зростала та вже наприкінці 2007 року в штаті кафедри налічувалося 13 викладачів.

Вже у ті часи робота на кафедрі динамічно починає розвиватися за різними напрямками – навчально-методична, науково-дослідна, виховна, профорієнтаційна та інші. Співробітниками кафедри формуються навчально-методичні комплекси до 27 дисциплін, які викладаються на кафедрі на той час. Активно починає розвиватися один з пріоритетних напрямків кафедри – науково-дослідна робота, яка проводиться в рамках застосування нових видів зернової сировини та способів її переробки на борошняні та круп’яні продукти. Не менш важливою була виховна робота, зокрема, кураторство. Куратором першого курсу у 2005 році стає ГАВРИШ Тетяна Володимирівна. Естафету у вихованні студентів вона передає БОРОВІКОВІЙ Наталії Олексіївні, яка у 2010 році випускає першу групу інженерів-технологів.

У 2010 році кафедру технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції було перейменовано на кафедру технологій переробних і харчових виробництв.

За час існування на кафедрі працювали та внесли вагомий вклад у її розвиток д.т.н., професор ПЕРЦЕВОЙ Федір Всеволодович, к.с.-г.н., доцент ПАНЧЕНКО Іван Архипович, доцент ДОМНІЧ Микола Іванович, к.т.н., доцент ГРЕВЦЕВА (ВЕРЕШКО) Наталія В’ячеславівна, к.т.н., ст. викладач ШУЛІКА (ХОЛОДОВА) Олена Анатоліївна, к.т.н., доцент ТЕЙМУРОВА Анжеліка Тагирівна, асистенти ОЛЬХОВСЬКА Юлія Юріївна, БОРОДІНА Анастасія Володимирівна, ДОМАХІНА Марія Олександрівна, к.т.н. БІДЮК Дмитро Олегович.

У 2013 році до складу кафедри технологій переробних і харчових виробництв включається кафедра хімії, яку виділяють у окрему секцію.

Вже у 2015 році кафедра налічує 18 співробітників, до складу яких входять: 2 професори, 5 доцентів, 3 старших викладача, 2 асистенти, 3 аспіранта, 2 завідувача лабораторією та 3 лаборанта.

Кафедра має і свої традиції. Щорічно у жовтні за активною участю студентів кафедра святкує «День технолога», який традиційно приурочений до дня заснування кафедри. У святі приймають участь студенти з 1 по 6 курс, які представляють на дегустацію різні кулінарні вироби, проводять майстер-класи, конкурси, виступають з творчими композиціями, представляють картини з зернових культур та багато іншого. Творча атмосфера та позитивний настрій, що панують протягом свята, не залишають байдужим жодного з присутніх.

Кафедра славиться й талантами своєї молодої студентської молоді. Кожен рік перший курс приймає участь у «Дебюті першокурсника», де присутні можуть побачити багатство талантів студентів, яким ще має бути показати свої здатності до навчання та наукової діяльності.

Оскільки одним з пріоритетних напрямків кафедри є переробка зерна, що співзвучно й із назвою спеціальності, яку отримують майбутні випускники –«Технологія зберігання та переробки зерна», доброю традицією є те, що викладачі разом із студентами протягом останніх років приймають участь у загальноуніверситетському заході, що присвячений Масляній.

Хто не вміє відпочивати, той не може й добре працювати – за таким принципом живуть викладачі кафедри технології! Адже сучасний спосіб життя викладача потребує максимальної енергії, постійної концентрації зусиль та зосередження уваги. Тому наші співробітники мають гарну традицію у кінці року разом відпочивати та активно проводити цей час у мальовничих містах Харкова та харківської області. Це дозволяє надавати заряд бадьорості й сил, а також позитивно відбивається на здоров’ї та працездатності.