Пт, 19 Апр 2024, 07:54:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
НАУКОВА ШКОЛА
"ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
ІЗ ЗЕРНА ТА БОРОШНА"
 
 

Керівник школи
 
ШАНІНА ОЛЬГА МИКОЛАЇВНА
 
доктор технічних наук, професор
 

Девіз: мрії стають реальністю,
коли думки перетворюються в дії!


Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка


Україна, м. Харків, 61023, вул. Міроносицька, 92, тел. +38-057-700-39-12
e-mail: o.shanina.ua@gmail.com





Протягом останніх років формується та розвивається наукова школа «Інноваційні технології харчових продуктів із зерна та борошна» під керівництвом доктора технічних наук, професора ШАНІНОЇ Ольги Миколаївни. Дослідницький й освітній досвід Ольги Миколаївни заснований на участі у виконанні вітчизняних наукових проектів та керівництві роботою викладачів, аспірантів і магістрів в області технології продуктів харчування й харчових наук з наступних напрямів:
  • розробка й удосконалення технологій желейних кондитерських виробів зі зменшеною витратою полісахаридів;
  • розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
  • розробка технології озонування пшеничного борошна й удосконалення технологій хлібобулочних виробів на основі озонованого пшеничного борошна;
  • оптимізація технології кондиціювання зерна;
  • розробка нових технологій виробництва борошна із пророщеного зерна пшениці;
  • розробка нових технологій формованих борошняних виробів;
  • розвиток технологій безглютенової продукції.
 
 
ОСВІТА
   
Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна,  
Доктор технічних наук 2000-2003
   
Харківська державна академія технології та організації харчування, Україна,  
Кандидат технічних наук 1989-1992
   
Харківська державна академія технології та організації харчування, Україна,  
Інженер-технолог за фахом «Технологія й організація громадського харчування» 1982-1989
   
ПРОФЕСІЙНИЙ ДОСВІД
   
   
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Україна, з 2016 по нинішній час 
Кафедра технологій переробних і харчових виробництв  
Професор  
   
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Україна,  
Кафедра технологій переробних і харчових виробництв  
Завідувач кафедрою 2005-2016
   
Харківський державний університет харчування й торгівлі, Україна,  
Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів  
Доцент 2003-2005
   
Харківська державна академія технології та організації харчування, Україна,  
Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів  
Доцент 1997-2000
   
ТОВ «ХОРТ», Україна,  
Заступник директора по продажах 1996-1997
   
Харківський інститут громадського харчування, Україна,  
Кафедра технології кондитерського й хлібопекарського виробництва  
Старший викладач 1993-1996
   
Харківський інститут громадського харчування, Україна,  
Кафедра технології кондитерського й хлібопекарського виробництва  
Асистент 1991-1993
   
Харківський інститут громадського харчування, Україна,  
Науково-дослідний сектор  
Інженер 1989-1991
   
МІЖНАРОДНІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ ТА СЕМІНАРИ
   
Novel approaches to improve dough structure by changing wheat flour proteins complex,  
American Oil Chemists Society Annual Meeting, Montreal, Quebec Canada, 2013
   
Innovative Technologies and Equipment for Grain Processing Guest Lecture,  
University of Saskatchewan, College of Agriculture and Bioresources, Saskatoon, Saskatchewan Canada, 2013
   
System Analysis and Modelling in Food Technology Workshop,  
University of Saskatchewan, College of Agriculture and Bioresources, Saskatoon, Saskatchewan Canada, 2013
   
Grain Processing Innovations, Conference of Food Engineering,  
Leesburg, Virginia USA, 2012
   
Ozone Usage for Adjustment of Technological Properties of Wheat Baking Flour,  
International Congress on Engineering and Food, Athens Greece, 2011
   
Публікації: 15 підручників, навчальних посібників і монографій (13 – на російській, українській, 2 – англійською мовою), більше 30 патентів, більше 250 наукових і методичних публікацій
   
ЧЛЕНСТВО В ПРОФЕСІЙНИХ СУСПІЛЬСТВАХ:
   
Міжнародні:  
American oil chemists' society (AOCS)  
   
На національному рівні:  
Зам. голови НМК Міністерства аграрної політики України  
Член Вченої ради Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка  
Член Спеціалізованої вченої ради Національного університету харчових технологій  
Член Спеціалізованої вченої ради Харківського державного університету харчування й торгівлі  
Член Спеціалізованої вченої ради Одеської національної академії харчових технологій  
 
ОПУБЛІКОВАНІ НАУКОВІ МОНОГРАФІЇ
   
  Системные исследования технологий переработки продуктов питания // Под ред. Сафоновой (Шаниной) О. Н. Монографія ISBN 5-77-63-2201-4. – Харьков: НМЦ з/н ВЗО України, 2000. – 200 с.
Озонування борошна О. М. Сафонова (Шаніна), О. А. Холодова, В. І. Голота, О. Ю. Шуліка. – Харків: Віровець А. П. «Апостроф». – 2012. – 128 с.
Технологія желейної продукції з використанням концентратів тваринних білків. А. Т. Теймурова, Ф. В. Перцевой, О. М. Сафонова (Шаніна). Харків: Віровець А. П. «Апостроф». – 2012. – 140 с.
Технологічні властивості зерна, борошна і тіста. О. М. Сафонова (Шаніна), Л. М. Тіщенко, Т. В. Гавриш та ін. Харків: Віровець А. П. «Апостроф». – 2012. – 252 с.
System analysis and modelling in food technology. Olga Shanina, Anzhelika Teymurova, Fedir Persevoy/ Харків: Віровець А. П. «Апостроф». – 2013. – 196 с.

КОЛЕКТИВ НАУКОВОЇ ШКОЛИ

У рамках наукової школи під керівництвом Шаніної Ольги Миколаївни були виконані й успішно захищені наступні роботи на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.
 

КАМБУЛОВА ЮЛІЯ ВІКТОРІВНА
 
У 2002 р. Юлія Вікторівна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології бісквітних і пісочних напівфабрикатів на основі ячмінного борошна» у Спеціалізованій вченій раді Д 26.058.04 Національного університету харчових технологій за спеціальністю 05.18.01 – Технологія хлібопекарських продуктів і харчових концентратів. У цей час Юлія Вікторівна працює на посаді доцента кафедри в Національному університеті харчових технологій м. Києва, а також є Вченим секретарем Спеціалізованої вченої ради.


ГАВРИШ ТЕТЯНА ВОЛОДИМИРІВНА
 
В 2005 р. Тетяна Володимирівна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології хліба зі слабкого пшеничного борошна» у Спеціалізованій вченій раді Д 26.058.04 Національного університету харчових технологій за фахом 05.18.01 – Технологія хлібопекарських продуктів і харчових концентратів. У цей час Тетяна Володимирівна працює в Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка завідуючою кафедри технологій переробних і харчових виробництв на посаді доцента.

 
ШУЛІКА ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА

В 2011 р. Олена Анатоліївна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології озонування пшеничного борошна для виробництва хлібобулочних виробів» у Спеціалізованій вченій раді Д 26.058.04 Національного університету харчових технологій за спеціальністю 05.18.01 – Зберігання й технологія переробки зерна, виготовлення зернових і хлібопекарських виробів і комбікормів. У цей час Олена Анатоліївна працює в ТОВ «Пуратос Україна».



 
РОМАНЕНКО ОЛЕНА ОЛЕКСАНДРІВНА
 
В 2013 р. Олена Олександрівна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології підготовки зерна пшениці до хлібопекарських помелів шляхом пневмоімпульсної обробки» за спеціальністю 05.18.02 – Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб'яних культур. У цей час Олена Олександрівна працює на посаді викладача у ВПУ-27 м. Куп’янска.


 
ДУГІНА КАТЕРИНА ВАЛЕНТИНІВНА
 
В 2014 р. Катерина Валентинівна захистила дисертацію на тему "Удосконалення технології борошняних формованих виробів підвищеної харчової цінності" за спеціальністю 05.18.02 – Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб'яних культур. У цей час Катерина Валентинівна працює в Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка на посаді доцента та завідувачої лабораторією кафедри технологій переробних і харчових виробництв.
 
ЛОБАЧОВА НАДІЯ ЛЕОНІДІВНА
 

В 2015 р. Надія Леонідівна захистила дисертацію на тему "Технологя безглютенових хлібобулочних виробів з  використанням колагенвмісних білків та трансглютамінази". У цей час Надія Леонідівна  працює на посаді асистента на кафедрі технології харчування в Сумському національному аграрному університеті.





У цей час під керівництвом доктора технічних наук, професора Шаніної Ольги Миколаївни працюють аспіранти:

 
ГАЛЯСНИЙ ІВАН ВОЛОДИМИРОВИЧ
 

У 2009 році Іван Володимирович закінчив Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету 
за спеціальністю «Технологія харчування».  В 2014 р. був зарахований до аспірантури. Іван ом Володимировичем ведуться дослідження в рамках дисертаційної роботи на тему "Розробка технології безглютенових бездріжджових хлібців
".

 
МІНЧЕНКО СЕРГІЙ МИКОЛАЙОВИЧ
 
В 2010 році Сергій Миколайович закінчив Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка за спеціальністю "Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва". В 2014 р. був зарахований до аспірантури. Сергієм Миколайовичем 
ведуться дослідження в рамках дисертаційної роботи на тему "Технологія безглютенового парового хліба".


ДОМАХІНА МАРІЯ ОЛЕКСІЇВНА
 
 
В 2004 р. Марія Олексіївна закінчила Харківський державний університет харчування й торгівлі за спеціальністю «Технологія хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів». 
В 2007 р. була зарахована до аспірантури Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. У цей час Марією Олександрівною підготовлена до захисту дисертаційна робота на тему «Розробка технології хлібобулочних виробів з використанням функціональних білкових добавок».
 
 
БОРОДІНА АНАСТАСІЯ ВОЛОДИМИРІВНА
 

В 2006 р. Анастасія Володимирівна закінчила Харківський державний університет харчування й торгівлі за спеціальністю «Технологія харчування». В 2006 р. була зарахована до аспірантури Харківського 
національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Анастасією Володимирівною активно ведуться дослідження в рамках дисертаційної роботи на тему «Розробка технології солодового борошна й кондитерської продукції на його основі».