НАУКОВА ШКОЛА
"ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
ІЗ ЗЕРНА ТА БОРОШНА"
"ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
ІЗ ЗЕРНА ТА БОРОШНА"

Керівник школи
ШАНІНА ОЛЬГА МИКОЛАЇВНА
доктор технічних наук, професор
Девіз: мрії стають реальністю,
коли думки перетворюються в дії!
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
Україна, м. Харків, 61023, вул. Міроносицька, 92, тел. +38-057-700-39-12
e-mail: o.shanina.ua@gmail.com
Протягом останніх років формується та розвивається наукова школа «Інноваційні технології харчових продуктів із зерна та борошна» під керівництвом доктора технічних наук, професора ШАНІНОЇ Ольги Миколаївни. Дослідницький й освітній досвід Ольги Миколаївни заснований на участі у виконанні вітчизняних наукових проектів та керівництві роботою викладачів, аспірантів і магістрів в області технології продуктів харчування й харчових наук з наступних напрямів:
- розробка й удосконалення технологій желейних кондитерських виробів зі зменшеною витратою полісахаридів;
- розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
- розробка технології озонування пшеничного борошна й удосконалення технологій хлібобулочних виробів на основі озонованого пшеничного борошна;
- оптимізація технології кондиціювання зерна;
- розробка нових технологій виробництва борошна із пророщеного зерна пшениці;
- розробка нових технологій формованих борошняних виробів;
- розвиток технологій безглютенової продукції.
ОСВІТА | |
Харківський державний університет харчування та торгівлі, Україна, | |
Доктор технічних наук | 2000-2003 |
Харківська державна академія технології та організації харчування, Україна, | |
Кандидат технічних наук | 1989-1992 |
Харківська державна академія технології та організації харчування, Україна, | |
Інженер-технолог за фахом «Технологія й організація громадського харчування» | 1982-1989 |
ПРОФЕСІЙНИЙ ДОСВІД | |
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Україна, | з 2016 по нинішній час |
Кафедра технологій переробних і харчових виробництв | |
Професор | |
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Україна, | |
Кафедра технологій переробних і харчових виробництв | |
Завідувач кафедрою | 2005-2016 |
Харківський державний університет харчування й торгівлі, Україна, | |
Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів | |
Доцент | 2003-2005 |
Харківська державна академія технології та організації харчування, Україна, | |
Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів | |
Доцент | 1997-2000 |
ТОВ «ХОРТ», Україна, | |
Заступник директора по продажах | 1996-1997 |
Харківський інститут громадського харчування, Україна, | |
Кафедра технології кондитерського й хлібопекарського виробництва | |
Старший викладач | 1993-1996 |
Харківський інститут громадського харчування, Україна, | |
Кафедра технології кондитерського й хлібопекарського виробництва | |
Асистент | 1991-1993 |
Харківський інститут громадського харчування, Україна, | |
Науково-дослідний сектор | |
Інженер | 1989-1991 |
МІЖНАРОДНІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ ТА СЕМІНАРИ | |
Novel approaches to improve dough structure by changing wheat flour proteins complex, | |
American Oil Chemists Society Annual Meeting, Montreal, Quebec | Canada, 2013 |
Innovative Technologies and Equipment for Grain Processing Guest Lecture, | |
University of Saskatchewan, College of Agriculture and Bioresources, Saskatoon, Saskatchewan | Canada, 2013 |
System Analysis and Modelling in Food Technology Workshop, | |
University of Saskatchewan, College of Agriculture and Bioresources, Saskatoon, Saskatchewan | Canada, 2013 |
Grain Processing Innovations, Conference of Food Engineering, | |
Leesburg, Virginia | USA, 2012 |
Ozone Usage for Adjustment of Technological Properties of Wheat Baking Flour, | |
International Congress on Engineering and Food, Athens | Greece, 2011 |
Публікації: 15 підручників, навчальних посібників і монографій (13 – на російській, українській, 2 – англійською мовою), більше 30 патентів, більше 250 наукових і методичних публікацій | |
ЧЛЕНСТВО В ПРОФЕСІЙНИХ СУСПІЛЬСТВАХ: | |
Міжнародні: | |
American oil chemists' society (AOCS) | |
На національному рівні: | |
Зам. голови НМК Міністерства аграрної політики України | |
Член Вченої ради Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка | |
Член Спеціалізованої вченої ради Національного університету харчових технологій | |
Член Спеціалізованої вченої ради Харківського державного університету харчування й торгівлі | |
Член Спеціалізованої вченої ради Одеської національної академії харчових технологій |
КОЛЕКТИВ НАУКОВОЇ ШКОЛИ
У рамках наукової школи під керівництвом Шаніної Ольги Миколаївни були виконані й успішно захищені наступні роботи на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.

КАМБУЛОВА ЮЛІЯ ВІКТОРІВНА
У 2002 р. Юлія Вікторівна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології бісквітних і пісочних напівфабрикатів на основі ячмінного борошна» у Спеціалізованій вченій раді Д 26.058.04 Національного університету харчових технологій за спеціальністю 05.18.01 – Технологія хлібопекарських продуктів і харчових концентратів. У цей час Юлія Вікторівна працює на посаді доцента кафедри в Національному університеті харчових технологій м. Києва, а також є Вченим секретарем Спеціалізованої вченої ради.

В 2005 р. Тетяна Володимирівна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології хліба зі слабкого пшеничного борошна» у Спеціалізованій вченій раді Д 26.058.04 Національного університету харчових технологій за фахом 05.18.01 – Технологія хлібопекарських продуктів і харчових концентратів. У цей час Тетяна Володимирівна працює в Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка завідуючою кафедри технологій переробних і харчових виробництв на посаді доцента.

В 2011 р. Олена Анатоліївна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології озонування пшеничного борошна для виробництва хлібобулочних виробів» у Спеціалізованій вченій раді Д 26.058.04 Національного університету харчових технологій за спеціальністю 05.18.01 – Зберігання й технологія переробки зерна, виготовлення зернових і хлібопекарських виробів і комбікормів. У цей час Олена Анатоліївна працює в ТОВ «Пуратос Україна».

В 2013 р. Олена Олександрівна захистила дисертацію на тему «Удосконалення технології підготовки зерна пшениці до хлібопекарських помелів шляхом пневмоімпульсної обробки» за спеціальністю 05.18.02 – Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб'яних культур. У цей час Олена Олександрівна працює на посаді викладача у ВПУ-27 м. Куп’янска.
ДУГІНА КАТЕРИНА ВАЛЕНТИНІВНА

В 2014 р. Катерина Валентинівна захистила дисертацію на тему "Удосконалення технології борошняних формованих виробів підвищеної харчової цінності" за спеціальністю 05.18.02 – Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб'яних культур. У цей час Катерина Валентинівна працює в Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка на посаді доцента та завідувачої лабораторією кафедри технологій переробних і харчових виробництв.
ЛОБАЧОВА НАДІЯ ЛЕОНІДІВНА

В 2015 р. Надія Леонідівна захистила дисертацію на тему "Технологя безглютенових хлібобулочних виробів з використанням колагенвмісних білків та трансглютамінази". У цей час Надія Леонідівна працює на посаді асистента на кафедрі технології харчування в Сумському національному аграрному університеті.
У цей час під керівництвом доктора технічних наук, професора Шаніної Ольги Миколаївни працюють аспіранти:
ГАЛЯСНИЙ ІВАН ВОЛОДИМИРОВИЧ

У 2009 році Іван Володимирович закінчив Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету за спеціальністю «Технологія харчування». В 2014 р. був зарахований до аспірантури. Іван ом Володимировичем ведуться дослідження в рамках дисертаційної роботи на тему "Розробка технології безглютенових бездріжджових хлібців".
МІНЧЕНКО СЕРГІЙ МИКОЛАЙОВИЧ

В 2010 році Сергій Миколайович закінчив Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка за спеціальністю "Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва". В 2014 р. був зарахований до аспірантури. Сергієм Миколайовичем ведуться дослідження в рамках дисертаційної роботи на тему "Технологія безглютенового парового хліба".
ДОМАХІНА МАРІЯ ОЛЕКСІЇВНА

В 2004 р. Марія Олексіївна закінчила Харківський державний університет харчування й торгівлі за спеціальністю «Технологія хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів».
В 2007 р. була зарахована до аспірантури Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. У цей час Марією Олександрівною підготовлена до захисту дисертаційна робота на тему «Розробка технології хлібобулочних виробів з використанням функціональних білкових добавок».
БОРОДІНА АНАСТАСІЯ ВОЛОДИМИРІВНА

В 2006 р. Анастасія Володимирівна закінчила Харківський державний університет харчування й торгівлі за спеціальністю «Технологія харчування». В 2006 р. була зарахована до аспірантури Харківського
національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Анастасією Володимирівною активно ведуться дослідження в рамках дисертаційної роботи на тему «Розробка технології солодового борошна й кондитерської продукції на його основі».