Пт, 26 Апр 2024, 16:03:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Головна » 2013 » Март » 10 » СТРАВА БЕЗ СОУСУ - ЩО ЛЮБОВ БЕЗ ЖІНКИ
18:40:48
СТРАВА БЕЗ СОУСУ - ЩО ЛЮБОВ БЕЗ ЖІНКИ
22 лютого 2013 року хороброю командою 35-ТЗ було "відкрито" шлях у розкритті своїх кулінарних здібностей за новою дисципліною "Технологія харчування". Вони сміливо та рішуче підкорили серця гурманів соусами власного виробництва!











Із історії соусів. Всі знамениті соуси були створені в XVII, XVIII – початку XIX століття. Характерно, що авторами соусів [] не гребували виступати представники титулованої знаті. У всякому разі, поголоска приписує винахід соусу бешамель – одного з основних французських соусів – Луи де Бешамелю, маркізові де Нуантель, синові відомого французького дипломата й етнографа кінця XVII століття Шарля Марі Франсуа де Нуантеля, першого збирача казок «Тисяча й одна ніч». Навіть скромний цибульний соус, аж до недавнього часу існуючий у французькій кухні під ім’ям соусу субиз, був винайдений нібито принцесою де Субиз, дружиною французького полководця Шарля де Рогана, принца де Субиз (1715-1787), втім, інші відносять цей винахід на рахунок самого маршала. А от настільки популярний у нас майонез зовсім виразно пов’язаний з ім’ям іншого полководця XVIII століття, герцога Луи Крильонського, першого герцога Магона. В 1782 році він, будучи на іспанській службі, завоював в англійців столицю острова Мінорки місто Маон. Після битви був улаштований банкет, де вперше були подані страви під соусом, зробленим із продуктів, якими славився острів – маслинової олії, яєць індичок та лимонного соку з додаванням червоного перцю. Цей соус одержав назву маонського, по-французькому «майонез».
У стародавній російській кухні окремо приготовлені соуси використовували мало. Звичайно рідину, що залишилася після тушкування та припускання страв, заправляли борошном. Такі підливи називалися муковники. У професійній російській кухні соуси використовували, але асортименти їх був невеликий. Ці соуси називалися взвари (взвар журавлинний, капустяний, цибульний тощо). Соуси в сучасному розумінні одержали поширення в Росії в XIX ст., і оскільки багато хто з них був запозичений із французької кухні, назви їх збереглися.
Особливою популярністю в Україні користувалися соуси, які готовили до м’ясних, круп’яних, овочевих і рибних страв. Розповсюдженим соусом до м’яса, птаха був софорок, до складу якого входило пасеровані борошно, бульйон і сметана.

Переглядів: 681 | Додав: Дюманж | Теги: Технологія харчування, соуси | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]