Меню сайту
Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Поиск
Архив записей
- 2011 Ноябрь
- 2013 Март
- 2013 Апрель
- 2013 Май
- 2013 Июль
- 2013 Сентябрь
- 2013 Октябрь
- 2013 Ноябрь
- 2013 Декабрь
- 2014 Февраль
- 2014 Март
- 2014 Апрель
- 2014 Май
- 2014 Июнь
- 2014 Июль
- 2014 Сентябрь
- 2014 Октябрь
- 2014 Ноябрь
- 2015 Февраль
- 2015 Март
- 2015 Апрель
- 2015 Сентябрь
- 2015 Октябрь
- 2015 Ноябрь
- 2015 Декабрь
- 2016 Февраль
- 2016 Март
- 2016 Апрель
- 2016 Май
- 2016 Июнь
- 2016 Сентябрь
- 2016 Октябрь
- 2016 Ноябрь
- 2017 Февраль
- 2017 Март
- 2017 Апрель
- 2017 Май
- 2017 Сентябрь
- 2017 Октябрь
- 2017 Ноябрь
- 2017 Декабрь
- 2018 Февраль
- 2018 Апрель
- 2018 Ноябрь
- 2018 Декабрь
- 2019 Март
- 2019 Апрель
- 2019 Июнь
- 2019 Сентябрь
- 2019 Октябрь
Друзья сайта
Головна » 2013 » Март » 10 » СТРАВА БЕЗ СОУСУ - ЩО ЛЮБОВ БЕЗ ЖІНКИ
18:40:48 СТРАВА БЕЗ СОУСУ - ЩО ЛЮБОВ БЕЗ ЖІНКИ | ||||||||||
22 лютого 2013 року хороброю командою 35-ТЗ було "відкрито" шлях у
розкритті своїх кулінарних здібностей за новою дисципліною "Технологія
харчування". Вони сміливо та рішуче підкорили серця гурманів соусами
власного виробництва! Із історії
соусів. Всі знамениті соуси були створені в XVII, XVIII – початку XIX століття.
Характерно, що авторами соусів [] не гребували виступати представники титулованої
знаті. У всякому разі, поголоска приписує винахід соусу бешамель – одного з
основних французських соусів – Луи де Бешамелю, маркізові де Нуантель, синові
відомого французького дипломата й етнографа кінця XVII століття Шарля Марі
Франсуа де Нуантеля, першого збирача казок «Тисяча й одна ніч». Навіть скромний
цибульний соус, аж до недавнього часу існуючий у французькій кухні під ім’ям
соусу субиз, був винайдений нібито принцесою де Субиз, дружиною французького
полководця Шарля де Рогана, принца де Субиз (1715-1787), втім, інші відносять
цей винахід на рахунок самого маршала. А от настільки популярний у нас майонез
зовсім виразно пов’язаний з ім’ям іншого полководця XVIII століття, герцога Луи
Крильонського, першого герцога Магона. В 1782 році він, будучи на іспанській
службі, завоював в англійців столицю острова Мінорки місто Маон. Після битви
був улаштований банкет, де вперше були подані страви під соусом, зробленим із
продуктів, якими славився острів – маслинової олії, яєць індичок та лимонного
соку з додаванням червоного перцю. Цей соус одержав назву маонського,
по-французькому «майонез». У стародавній
російській кухні окремо приготовлені соуси використовували мало. Звичайно рідину,
що залишилася після тушкування та припускання страв, заправляли борошном. Такі
підливи називалися муковники. У професійній російській кухні соуси використовували,
але асортименти їх був невеликий. Ці соуси називалися взвари (взвар
журавлинний, капустяний, цибульний тощо). Соуси в сучасному розумінні одержали
поширення в Росії в XIX ст., і оскільки багато хто з них був запозичений із
французької кухні, назви їх збереглися.
Особливою популярністю в
Україні користувалися соуси, які готовили до м’ясних, круп’яних, овочевих і
рибних страв. Розповсюдженим соусом до м’яса, птаха був софорок, до складу
якого входило пасеровані борошно, бульйон і сметана.
| ||||||||||
|
Всього коментарів: 0 | |